Open Monumentendag Rotterdam 2014

Open Monumentendag Rotterdam 2014

Open Monumentendag Rotterdam 2024 in Rotterdam, gehouden op 14 en 15 september, boden een unieke kans om iconische en minder bekende plekken te ontdekken. Voor ons bij MS Fotografie was dit weekend bijzonder en gevuld met hoogtepunten. Onder andere ons eerste bezoek op De Hef, een laatste kans om de rauwe sfeer van de FENIX-loods te ervaren en het herontdekte erfgoed van de Citrusveiling. Elk monument vertelde zijn eigen verhaal, verweven met de geschiedenis van Rotterdam.

Ons bezoek begon met De Hef, de iconische oude spoorbrug van Rotterdam. Hoewel we De Hef al vaak bewonderd hadden, was dit de eerste keer dat we de mogelijkheid hadden om op de brug zelf te beklimmen. Het uitzicht over de stad en de Maas was adembenemend. Het bood ons een unieke fotografische kans om de imposante structuur van dichtbij vast te leggen. Het was fascinerend om op een plek te staan die zo’n belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de Rotterdamse infrastructuur, en tegelijkertijd te genieten van de skyline van onze stad.

FENIX Rotterdam en Citrusveiling

De eerste dag van ons avontuur bracht ons naar de FENIX-loods. Het was het laatste kijkje voordat het pand in 2025 officieel zijn deuren opent als museum. De loods ademde geschiedenis en de combinatie van de rauwe industriële ruimte met de toekomstige plannen voor het migratiemuseum maakte het bezoek bijzonder. De enorme ruimtes gevuld met licht, het uitzicht op de Veerhaven in Rotterdam. De indrukwekkende Tornado-trap die nog in aanbouw is, lieten ons verlangen naar de opening van dit nieuwe culturele hoogtepunt.

Een ander hoogtepunt voor ons was het bezoek aan de Citrusveiling. Dit pand, met zijn unieke wederopbouwarchitectuur, staat symbool voor de tijd waarin Rotterdam floreerde als fruithaven. Het is geweldig om te zien dat dit gebouw volledig in oude glorie wordt hersteld. De originele details, zowel binnen als buiten, worden zorgvuldig bewaard, wat het een waardevol stuk erfgoed maakt. Voor ons, als liefhebbers van fotografie en historie, was het een fantastische ervaring om deze bijzondere locatie te verkennen en te zien hoe de nieuwe eigenaar de geschiedenis in ere houdt.

GEB-gebouw en meer…

Daarnaast bezochten we het GEB-gebouw, waar de mix van historische architectuur. De bijzondere geschiedenis van het voormalige hoogste gebouw van Nederland ons bleef fascineren, vooral tijdens het beklimmen van het kraaiennest met een panoramisch uitzicht over de stad. Ook het Wyt-gebouw, met zijn karakteristieke bakstenen gevel en historische drukkerij-elementen, bood een boeiende kijk op de industriële geschiedenis van Rotterdam.

 Deze Open Monumentendagen hebben ons niet alleen inzicht gegeven in de rijke geschiedenis van de stad. Ook de verbinding tussen het verleden en de toekomst laten ervaren. Het was een unieke kans om op plekken te komen die normaal gesloten blijven. Alles stond in het teken van het thema ‘Onderweg’. Een treffende verkenning van de routes, netwerken en verbindingen die Rotterdam hebben gevormd. De 39ste editie van Open Monumentendag zal plaatsvinden in het weekend van 13 en 14 september 2025. Het heeft dan als thema ‘Architectonisch Erfgoed’.

Interesse in een mooie Open Monumentendag 2024 foto van evenementenfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *