De 10 mooiste foto’s van de Willemsbrug Rotterdam
De Willemsbrug bestaat op 1 juli 2021 exact 40 jaar. Het werd eens tijd dat we bij MS Fotografie in een blog aandacht besteden aan deze tweede stadsbrug. De stadsbrug is samengevat 318 meter lang en 65 meter hoog en is geplaatst over de nieuwe Maas in Rotterdam. De brug is in 1981 door toenmalig kroonprins Willem-Alexander geopend. Een leuk detail daarbij was dat dit zijn eerste officiële verrichting in onze stad was.
Een tweede leuk detail is dat de huidige Willemsbrug niet de eerste brug is, maar al de tweede onder deze naam. De eerste brug is ontworpen door C.B. van der Tak en is in 1878 opengesteld en vernoemd naar koning Willem III. De huidige tweede brug is zo’n 40 jaar terug ontworpen door Cor Veerling.
Voor de mensen die interesse hebben hoe de oude Willemsbrug eruit zag kunnen sinds 1985 via een kijker op zestien meter afstand van een schaalmodel van de oude Willemsbrug tegen de contouren van de nieuwe brug, de oude brug zien liggen alsof die er nog altijd is. Het monument is ontworpen door het kunstenaarscollectief “Kunst en Vaarwerk” van Cor Kraat, Hans Citroen en Willem van Drunen.
In de oorlog speelde de Willemsbrug ook een enorm belangrijke rol. Vanuit de marinierskazerne vroeger aan het Oostplein verdedigen Nederlandse mariniers de brug en de ernaast gelegen spoorbrug en met succes. De Duitsers hadden deze tegenstand niet verwacht en onder andere daardoor zijn de mariniers tot hede ten dage zo verbonden met de stad. Alsmede is daarom niet voor niks de lijfspreuk van de stad Sterker door Strijd.
Het Maasbeeld (in de volksmond De Waslijn)
Het Maasbeeld is het 182 meter lange kunstwerk gemaakt door Auke de Vries wat aan de Willemsbrug is bevestigd. Het kunstwerk heet officieel wel Het Maasbeeld, maar is intussen door de Rotterdammers al omgedoopt tot De Waslijn. Het kunstwerk is een staalkabel met daaraan een aantal abstracte elementen wat ook lijkt op een soort van waslijn.
Ook is Auke de Vries de persoon die bedacht heeft dat de Willemsbrug rood moest worden. Hij heeft de kleur uitgezocht in overleg met architect Cor Veerling en in 2017 is gelukkig met een verfbeurt dit in ere hersteld. In verband met een regeling die vroeger van kracht was, moest er één procent van de 110 miljoen gulden kostende brug besteedt worden aan kunst.
Interesse in een schitterende foto van de Willemsbrug in Rotterdam van stadsfotograaf Marc van der Stelt aan uw muur? Kijk dan eens in onze Shop.